Home | Nieuws | Van de Laar beter beslagen ten ijs in Dakar 2017

Van de Laar beter beslagen ten ijs in Dakar 2017

Maandag 02 Januari 2017

Van de Laar beter beslagen ten ijs in Dakar 2017

 

De weegbrug weigerde dienst door de verzengende hitte op het keuringsterrein in Asuncíon, maar verder verliep de laatste voorbereiding op de Dakar 2017 prima voor de équipe Van de Laar. Met de DAF in het parc fermé was er tijd voor een klein nieuwjaarsfeestje voor Jan en Ben van de Laar en Dolf Huijgens. Vanavond (1 januari) wacht hen de showstart op het podium in de hoofdstad van Paraguay, waar morgen de Dakar Rally van start gaat.

 

Met een tot nu toe 100% score hebben de Van de Laartjes een duidelijk doel voor ogen. “Die 100% vasthouden”, stelt Jan van de Laar. “Maar niet alleen dat. We hebben onszelf voorgenomen tussen de vijftiende en de twintigste plaats te finishen. De lat ligt dus best hoog. Het zal zeker niet vanzelf gaan, maar dat geeft niet. De Dakar moet zwaar zijn. Dat kan ook in ons voordeel zijn, want er moet voorin wel wat gebeuren anders halen wij die top 20 niet. Er zijn er wel twintig die in de top 10 kunnen rijden.”

 

Nieuw concept

Om de doelstelling te halen, is er veel veranderd aan de truck. Vorig jaar moesten de mannen vier keer de auto uit om de turbo te vervangen. “De turbo gaf te veel problemen”, vertelt Van de Laar. “Daar hebben we serieus aan gewerkt, want ik wil niet weer zo veel tijd verliezen aan klussen en repareren. We hebben nu een heel ander, nieuw concept voor de turbo. Daardoor moesten we ook andere dingen rond de motor veranderen. Als het goed is, kunnen we fijn in de airco blijven zitten en hoeven we nu alleen nog maar de auto uit om de kaart te laten afstempelen aan de finish.”

 

Behalve de turbo werd ook de veerweg van de truck aangepast, zijn de wielen voorzien van aluminium velgen en werd het handmatige bandenaflaatsysteem vervangen door een volautomatisch systeem. “Dat zou flink wat tijdwinst moeten opleveren, waardoor die positie tussen 15 en 20 echt wel realistisch wordt. De rest is aan ons. Het zal zeker geen cadeautje worden, maar dat hoeft ook niet. Daar is de Dakar niet voor bedoeld.” 

Voor meer foto's, klik hier

Nieuws overzicht