Home | Nieuws | Van de Laar meteen op scherp in eerste etappe

Van de Laar meteen op scherp in eerste etappe

Dinsdag 03 Januari 2017

Van de Laar meteen op scherp in eerste etappe

 

Hij was nog geen kilometer in de proef of Jan van de Laar had het al gezien: dit was oppassen geblazen. De eerste proef van de Dakar 2017 was met 39 kilometer niet lang, maar wel tricky. “Meteen flinke afstappers aan de zijkanten van het pad. Er zat zo weinig marge op dat je je niks kon veroorloven. Dan sta je meteen op scherp, maar op 39 kilometer kun je je concentratie gelukkig goed vasthouden.”

 

De DAF van de équipe Van de Laar is als een van de weinige trucks uitgerust met airconditioning en die kwam meer dan goed van pas in de eerste etappe van de Dakar, van Asuncíon in Paraguay naar Resistencia in Argentinië. De buitentemperatuur liep op tot dik 40 graden, maar Jan van de Laar, Ben van de Laar en Dolf Huijgens hadden nergens last van, met de airco op standje diepvries. “Ik weet zeker dat het scheelt wat concentratie betreft, zeker op zo’n intensieve proef.”

 

Van Ginkel vast

Goed bij de les blijven was cruciaal op de Paraguyaanse paden, die al behoorlijk te lijden hadden onder het geweld van de auto’s en vooral de trucks. Tegen de tijd dat Van de Laar eraan kwam, waren vooral de modderige stukken aan gort gereden. “Op een heel vettig stuk stond Wuf van Ginkel voor ons vast. We moesten even zoeken naar een droog stuk om er voorzichtig voorbij te kunnen. We zijn gestopt om Wuf te helpen, maar toen we de Iveco eruit probeerden te trekken, brak de sleepkabel. Toen zijn we maar doorgereden, want we konden toch niks meer doen. Dat heeft iets van anderhalve minuut of zo gekost.”

 

Geen risico's

Ondanks het kleine oponthoud reed Van de Laar naar een 26ste tijd, op net geen negen minuten van winnaar Martin Kolomy. “Het ging best lekker”, vond Van de Laar. “Er is echt gas gegeven, maar het was ook heel tricky. Ik zag links en rechts bij haakse afdraaiers dat er van alles rechtdoor was gegaan of dat ze greppeltjes hebben meegepakt. Dat is ons niet gebeurd. Ik heb geen risico’s genomen. De monteurs zullen niet veel werk hebben vannacht: ik heb niks geraakt en we hebben niks geks gehoord onderweg. Dat is pure winst, toch?” Voor foto's klik hier

 

Nieuws overzicht